Uiterlijke kenmerken Ragdoll

Karakter

 

Het opvallende aan aan de Ragdoll is zijn rustige, zachte en meegaande karakter. Bijzonder is zijn enorme vertrouwen in de mensen en andere dieren.

Ragdolls zijn sociale dieren die niet snel ergens van onder de indruk zijn. De Ragdolls zijn elegante maar ook intelligente katten. Ze zijn op menselijk gezelschap gesteld en houden ervan om op zijn tijd geknuffeld en verzorgd te worden. Hun nieuwsgierigheid is groot en zal daarom vaak bij u in de omgeving aanwezig zijn.

Het is niet verstandig om de Ragdoll buiten los te laten lopen, iedereen kan hem dan meenemen.

Uiterlijke kenmerken

 

De Ragdoll is een grote en gespierde, maar zeer elegante kat, met een lang lichaam, een korte, krachtige hals en een goed gebouwde borst.

Zijn achterpoten zijn hoger dan zijn voorpoten en de voetjes zijn rond met pluimen tussen de tenen. De staart is goed behaard en de lengte staat in goede verhouding met het lichaam.

De kop is middelgroot, het aanzicht toont een brede wig.

De oren zijn middelgroot en staan ver uit elkaar met afgeronde puntjes.

De ogen zijn groot, ovaal van vorm en blauw.

De vacht is zijdezacht, halflang en ligt dicht tegen de huid aan. De vacht is lang op de borst en buik en op de achterkant van de kop, waardoor je een duidelijke kraag ziet.

Doordat ze een zijdeachtige en halflangharige vacht hebben, toont de vacht geen neiging tot klitten, waardoor 1 keer in de week borstelen voldoende zal zijn.

 

 

Ragdoll kittens worden wit geboren, na ongeveer 1-3 weken ga je de kleur zien. Het kan wel tot het vierde jaar duren eer de Ragdoll volledig is uitgekleurd en uitgegroeid.

 

De volwassen katers kunnen ongeveer 6-8 kilo gaan wegen en de poezen rond de 5 kilo. 

 

De kleuren en aftekeningen

 

Er zijn 3 verschillende aftekeningen bij de Ragdoll.

 

De Colourpoint:

Points, dat wil zeggen: masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, namelijk crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Er zijn Colourpoints met en zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan, maar niet gewenst. Een Colourpoint mag absoluut geen wit hebben.

 

Een sealpoint

 De mitted:

Mitted betekent gehandschoend. Bij een mitted zijn de points gekleurd. Maar ze onderscheiden zich duidelijk van de Colourpoint; de voorpoten hebben witte handschoentjes en de achterpoten witte laarsjes. Kin en borst zijn wit. Van de kin tot aan de staartinplant loop een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus. Lichaamskleur is crèmekleurig.   

 

Een bluepoint mitted:

Sealpoint mitted

 De bicolour:

Bicolour heeft een omgekeerde witte V op de kop, van het voorhoofd loopt lijn binnen de buitenste ooghoeken over de wangen en gaat over in het wit van de kraag. De voorpoten zijn wit tot aan de ellebogen en de achterpoten tot aan de lijn van de staartaanzet tot de knie.  De rug is een tint lichter van de points (staart en oren) en mag witte vlekken bevatten. Geheel witte voorpoten verdienen de voorkeur.

Het neusleertje en de voetzooltjes zijn roze.

      

 Een blue  bicolour

De ragdoll kan je in 6 kleuren tegenkomen, namelijk:

  • Seal, donkerbruin, buine zwarte points 
  • Chocolate, chocolade kleur verdunnung van seal
  • Blue, staalblauw, voetleertjes zijn grijs.
  • Lilac, heel licht blue, paarsachtige gloed verdunning van blauw
  • Red, rode points tortie bij poezen
  • Cream, verdunning van red, is lichter van kleur.Dan zijn er ook nog 3 patronen die de ragdoll kan hebben zoals:

  • Point, uiteinden gekleurd
  • Tabby(lynx), streepjespatroon.
  • Torbie, een combinatie van tortie en tabby.

Bij het fokken kun je voorspellen wat de kleur en het patroon van de kittens kan worden.

Hiervoor vul je de gegevens in op de volgende pagina.